Advieskeuze

Ga je een nieuw huis kopen?

Wij helpen je graag op weg.

Aantal jongeren op de woningmarkt stijgt: 'Starters zijn steeds actiever'

Het aantal jonge mensen dat een hypotheek aanvraagt is de afgelopen maand met 26 procent gestegen. Mensen onder de 35 jaar lenen gemiddeld 8,7 procent meer dan een jaar geleden. Dat is de grootste stijging in anderhalf jaar.

Jonge huizenkopers zijn al langere tijd goed vertegenwoordigd op de huizenmarkt. In vergelijking met een jaar geleden hebben zij meer keuze, omdat het woningaanbod in het lagere en middensegment is gegroeid. Ook verkopen steeds meer beleggers huizen vanwege de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat in veel gemeenten een zelfbewoningsplicht geldt.

Ook volgend jaar ziet het er volgens De Hypotheker goed uit voor jongeren op de woningmarkt. Zo gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting in 2024 omhoog.

Daarnaast kijken geldverstrekkers vanaf volgend jaar anders naar de studieschuld. Terwijl zij nu nog uitgaan van het oorspronkelijke schuldbedrag, geldt in 2024 de openstaande lening als uitgangspunt. Ook dat is voor veel starters op de woningmarkt goed nieuws.

"We zien dat starters steeds actiever worden op de huizenmarkt en dat is een positieve ontwikkeling", zegt commercieel directeur Mark de Rijke bij De Hypotheker. Maar er zijn nog wel "uitdagingen" voor jongere kopers.

Zo is weer sprake van een groeiende concurrentie op de woningmarkt en zijn de huizenprijzen sinds een aantal maanden licht aan het stijgen. "Vooral voor alleenstaande starters is het dus nog steeds lastig op deze krappe woningmarkt", besluit De Rijke.

Bron artikel: Nu.nl 14-12-2023

Heb je nog vragen?

Stel dan hier je vraag en wij mailen je direct terug!

Webdesign: Trendo