Menu

Ga je een nieuw huis kopen?

Wij helpen je graag op weg.

Aflossingsvrije hypotheek? Wees gewaarschuwd

Een deel van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verwacht het geleende bedrag na 30 jaar niet te kunnen terugbetalen. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor de gevolgen. 

VEH ondervroeg 1200 leden. Meer dan één op de drie verwacht de hypotheekschuld van de woning niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd. Het afsluiten van een volledig aflossingsvrije hypotheek is sinds 2011 al niet meer mogelijk. Ook aflossingsvrije leningen voor een deel van de woningwaarde worden sterk ontmoedigd.

Huishoudens die nog wel zo'n hypotheek hebben lopen een risico, waarschuwt de belangenclub. Hypotheekverstrekkers verlengen de lening namelijk lang niet altijd onder dezelfde voorwaarden. 

Het gevaar bestaat dat huishoudens dan te maken krijgen met hogere hypotheekuitgaven bij een lager inkomen óf dat ze in het uiterste geval hun huis moeten verkopen. 

Overwaarde
Het zal zo'n vaart niet lopen, denkt een deel van de huizenbezitters. Ze gaan ervan uit dat hun overwaarde nog steeds meetelt bij de aanvraag voor een nieuwe hypotheek. Maar dat kan tegenvallen, waarschuwde ING al eerder. ,,Ouderen zijn zich er niet van bewust dat bij een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar het inkomen en niet naar de overwaarde.’’

De financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) sprak eerder ook al zijn zorgen uit over de grote groep huizenbezitters met een volledig aflossingsvrije hypotheek. Het zou zomaar kunnen dat er straks in één klap honderdduizenden huizen tegelijk te koop worden gezet, met een daling van de huizenprijzen tot gevolg, aldus DNB vorig jaar

Tussen 2035 en 2038 loopt voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. De totale Nederlandse hypotheekschuld bestaat nog altijd voor meer dan de helft uit leningen waarop niet regulier wordt afgelost.

Actief
Banken zouden klanten volgens de toezichthouder actief moeten wijzen op de risico's en mogelijkheden. Volgens het onderzoek van Eigen Huis wordt dat lang niet altijd op prijs gesteld door klanten. Van de ondervraagden wil een meerderheid van 85 procent niet dat de kredietverstrekker contact opneemt om poolshoogte te nemen.

Heb jij ook een deels of volledige aflossingsvrije hypotheek? En twijfel jij ook of je de hypotheek na het verstrijken van je hypotheekrente aftrek wel kan blijven betalen? Wacht dan niet tot het mogelijk te laat is en neem contact op met Hypotheeknodig.nl of vul het contactformulier in en wij komen zo spoedig mogelijk bij je terug!

Bron: https://www.ad.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-wees-gewaarschuwd~a87c4ef0/

Datum: 18-04-2018

Heb je nog vragen?

Stel dan hier je vraag en wij mailen je direct terug!

HypotheekNodig.nl is een onderdeel van Kortmann Adviesgroep Webdesign: Trendo