Advieskeuze

Ga je een nieuw huis kopen?

Wij helpen je graag op weg.

De lineaire hypotheek

Als het op hypotheken aankomt is een veelgehoorde term de lineaire hypotheek. Maar wat houd een hypotheekvorm als dit nu eigenlijk in? Hieronder kun je lezen wat het precies inhoud en waarom men soms kiest voor een lineaire lening.

Een lineaire lening wordt gelijkmatig afgelost en de maandelijkse termijnen die je moet betalen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van oorspronkelijke hypotheekbedrag. Zoals je in het voorbeeld hieronder ziet zijn de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. Het bedrag wat je geleend hebt is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Omdat de hoofdsom langzaam maar zeker wordt afgelost, hoeft er steeds minder rente betaald te worden. Het prettige aan de afnemende kosten is dat je na verloop van tijd meer zekerheid tegen eventuele renteverhogingen krijgt. Wanneer na een aantal jaren de rente wordt verhoogd zijn de totale lasten vaak toch niet hoger dan aan ze het begin waren. Bovendien heeft een rentestijging in dit geval minder impact.

Het aflossingsbedrag wordt berekend door het lening bedrag te delen door de gehele looptijd van de lening. Bij een lening bedrag van € 200.000 en een looptijd van 30 jaar, is de aflossing € 556 per maand (€ 200.000 /360 maanden). Hier komt de rente dan nog bij.

Voordelen

Nadelen

- Je hypotheeklasten worden elke maand een beetje lager

- Je betaalt je lening in gelijke delen terug

- In totaal betaal je minder hypotheekrente dan bij de annuïteitenhypotheek

- Volledig je hypotheek aflossen

- Je hypotheekrenteaftrek word steeds minder.

- Je maandlasten zijn in het begin relatief hoog.

Heb je nog vragen?

Stel dan hier je vraag en wij mailen je direct terug!

Webdesign: Trendo