Advieskeuze

Ga je een nieuw huis kopen?

Wij helpen je graag op weg.

Slimmer kopen?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord. Slimmer kopen is een manier voor starters met beperkte middelen om toch het huis van hun dromen te kunnen kopen. Maar in welke gevallen is het nu eigenlijk gunstig om gebruik te maken van deze regeling? Dat lees je hieronder.

Iets voor jou?

De prijs, de hoge maandlasten en de risico’s zijn doorgaans de redenen die iemand ervan weerhouden een (andere) woning te kopen. Geldt dat ook voor jou? Misschien dat Slimmer Kopen in jou gemeente dan wel iets voor jou is! Doordat je in sommige gevallen tot wel 25% korting krijgt op een huis maken steeds meer starters gebruik van deze regeling.

Gereduceerde koopsom op bestaande en nieuwe woningen 

Slimmer Kopen® is een woonproduct dat sommige woningbouwverenigingen aanbieden. Woningen met het Slimmer Kopen® label - en dat kunnen zowel bestaande als nieuwe woningen zijn - worden met een gereduceerde marktwaarde verkocht. De reductie is afhankelijk van het type woning. Je bepaalt als koper zelf de reductie op de koopprijs. De woningbouwvereniging bepaalt alleen vooraf hoe hoog de maximale korting is. Als er projecten zijn waarin woningen en/of appartementen met Slimmer Kopen® verkocht worden, zijn deze meestal te vinden op de website van woningbouwverenigingen.

Iedereen kan Slimmer Kopen®

Iedereen kan in aanmerking komen voor een Slimmer Kopen®-woning. Dat staat los van het inkomen. Natuurlijk moet je wel voldoende inkomen hebben om de benodigde hypotheek te kunnen afsluiten. 

Kopen met zekerheid 

Koop je een Slimmer Kopen®-woning, dan weet je precies wat je koopt. Bij aankoop wordt je uitgebreid geïnformeerd over de kwaliteit van de woning via een kopie van het taxatierapport.

Als je 'ja' hebt gezegd, maar toch twijfelt, is dat geen probleem. Dit is de zekerheid van de koop-bedenktermijn die geldt voor deze regeling. Je hebt vijf dagen de tijd om op je beslissing terug te komen, zonder financiële of juridische gevolgen.

Je bent volledig eigenaar 

Géén addertjes onder het gras. Je bent volledig eigenaar van de woning, kunt de hypotheekrente aftrekken, bouwt vermogen op door waardevermeerdering van je woning en bent geheel vrij om je woning aan te passen. Je bent bij Slimmer Kopen® wel aan een aantal voorwaarden gebonden. 

Wil je in de toekomst je woning verkopen, dan biedt je die eerst aan de woningbouwvereniging aan. Na een onafhankelijke taxatie betalen zij je de oorspronkelijke koopprijs plus een deel van de waardevermeerdering. Welk deel? Dat hangt af van de reductie waarvoor je bij de aankoop hebt gekozen. Hoe groter deze reductie, hoe groter het aandeel van de waardeontwikkeling dat je met de woningbouwvereniging moet delen. Mocht je woning in waarde zijn gedaald, dan deel je ook het verlies. Een veilig idee.

Maar wat gebeurt er dan met verbeteringen die je zelf aanbrengt? Verbeteringen aan de keuken bijvoorbeeld, de badkamer, het sanitair, de verwarming? Of een uitbreiding, zoals een dakkapel of een serre? Van dergelijke verbeteringen wordt de waarde van de verbetering eerst afgetrokken van de waardevermeerdering die je moet delen. Met andere woorden: de waardevermeerdering van de genoemde verbeteringen is volledig voor jou.

 

Heb je nog vragen?

Stel dan hier je vraag en wij mailen je direct terug!

Webdesign: Trendo